2016. november 23., szerda

Extra felhasználói formátumainkról 1. rész - A vektor

Szeretnénk a kezdő, illetve kis vállalkozásokat azzal segíteni, hogy akkor veszik meg a számukra szükséges grafikai formátumokat, amikor arra tényleg szükségük van. Ezért bontottuk részeire az általában csak egyben megvásárolható logó elemeket.

Hogy segítsük a döntést abban, hogy mikor kell a pénztárcádhoz nyúlni, minden egyes nálunk megvásárolható extra formátumról le fogjuk írni, mikor praktikus azt megvásárolni.

Kezdjük az első fontos kérdéssel!

Mi az a raszteres logó formátum? Mikor és miért van szükségem a logóm vektoros formátumára?


A raszteres grafika 

egy olyan kép, ami több száz (vagy több ezer, több millió) pici színkockából áll - ezeket hívjuk pixeleknek, illetve képpontoknak.
Mi a legismertebb raszteres grafika? A fénykép!

Arról ismered meg a raszteres grafikát, hogy a következő formátumok valamelyiképen kapod: jpg/jpeg, psd, png, tiff, bmp vagy gif.

ELŐNYEI:
1. Részletgazdagság: Gondolkodtál már azon, mit jelent a "dpi", mikor képfelbontásról olvasol? Azt a számot jelenti, ahány színes képpont van 2,54 centiméteren, azaz "dots per inch". Például: 300 dpi azt jelenti, hogy egy 2,54 cm x 2,54 cm-es felületen 300 egyedülálló képpont található, ami segít a fotók árnyalásában, színezésében. Minél magasabb a dpi szám, annál részletgazdagabb, élesebb egy kép.
2. Pontos módosítási lehetőség: Minden egyes pixel egyenként módosítható. Ha igazi maximalista vagy, ezeken a grafikákon végtelen változtatási, igazítási lehetőség van!

HÁTRÁNYAI:
1. Nem nagyítható: ezek a képek nagyításkor kockássá, "pixelessé" válnak. Miért van ez? Egyszerűen fogalmazva, a számítógép nem tudja szépen kitölteni a képpontok között keletkező helyet.


2. Nagy file méret: a sok kis képkockának el kell férnie valahol :) Ha a kép túl nagy és túl nagy a felbontása az sajnos lelassíthatja a kép számítógépen való betöltődését.


A vektoros grafika 

egy olyan programmal készül (Illustrator), amely a matematikát használja, hogy pontokat összekötve formákat, görbéket, vonalakat rajzoljunk. Tehát míg a raszteres kép esetében ott a 2,54 cm x 2,54 cm-es felületre eső 300 képpont, addig a vektoros grafika összesen 4 pontot használ, hogy a formát meghatározza és a matematikát, hogy nagyítás esetén a forma ugyanaz maradjon.

Vektoros grafikát a következő formátumokban kaphatsz: eps, ai vagy pdf.

ELŐNYEI:
1. Végtelenségig nagyítható!
2. Kisebb file méret
3. Szerkeszthető: a vektoros file-ban minden egyes forma, szín továbbra is módosítható marad.

HÁTRÁNYAI:
1. Kevésbbé részletgazdag: az a mód ahogy a matematikai képletekkel meghatározott formában a program megjegyzi a grafikát, nem elég komplex ahhoz, hogy összetettebb, részletgazdagabb grafikákat hozzunk létre.
2. Kevésbbé árnyalható: igaz, vektorosan is meghatározhatunk árnyalásokat, finomításokat a grafikán, de az sosem lesz olyan szép, mint egy raszteres grafikánál.
3. Csak speciális programban nyitható meg - ha csak ebben a formátumban kapod meg a logódat és nincs vektorgrafikus programod, nem tudsz vele semmit kezdeni szakember segítsége nélkül. Ez a formátum kivitelezőknek való.

Itt ki is tudod próbálni a vektoros programot működés közben :) 


Mégis, akkor hogyan döntsem el, mikor van szükségem vektoros formátumra?


A Logóműhelyben kapható logókat alap esetben raszteres formátumban, 300 dpi-s felbontásban, 500 pixel széles méretben lehet megvásárolni.
Ez azt jelenti, hogy egy nagyon magas képpont számú, bő 17,5 centiméter széles logót adunk át!

Ha például blogot, webshopot üzemeltetsz, leginkább online megjelenésed van, akkor ez a formátum neked tökéletesen megfelel.
Névjegyet, levélpapírt is tudsz ezzel készíttetni, tökéletes minőségben. 

Ahogy növekszik a vállalkozásod, vagy ha sokat jelensz meg személyesen az ügyfeleid, vevőid között és szükséged van például egy molinóra, vagy nagyon vágysz egy óriás plakátra, akkor sajnos ez a formátum már nem lesz elég.
Korlátozott számú nyomdai eljárásokhoz is kell a vektoros formátum, illetve a logódnak fekete, esetleg fehér verziója. 


Amennyiben a fentiek alapján úgy döntesz, hogy logód mellé szükséged van a vektoros formátumra, itt tudod megvásárolni:

Amennyiben további kérdéseid vannak, írj nekünk bátran!